Rosor är röda, violer är blå skämt

”Rosor är röda, violer är blå” är en av de mest kända början på dikter i engelska språket. Ursprungligen kommer frasen från en traditionell engelsk barnvisa, men har i modern tid omformats till en populär form av skämt, kända som ”Roses are red” skämt. Dessa skämt är omtyckta för sin enkelhet, rimstruktur och oändliga potential för kreativitet.

Bakgrund – Hur uppstod Rosor är röda, violer är blå skämt?

”Rosor är röda, violer är blå” kommer ursprungligen från en engelsk dikt från 1590, där refrängen lyder:

”Roses are red,
Violets are blue,
Sugar is sweet,
And so are you.”

Översatt till svenska blir det:

”Rosor är röda,
Violer är blå,
Sockret är sött,
Och det är du också.”

Över tid har dock detta diktformat utvecklats och tagits i bruk som en struktur för humoristiska och ofta oväntade skämt.

Lista på rosor är röda, violer är blå skämt

 1. Rosor är röda, violer är blå, jag är inte en trollkarl, men du har förtrollat mig ändå.
 2. Rosor är röda, violer är blå, jag är inte en poet, men jag gillar dig ändå.
 3. Rosor är röda, violer är blå, jag är ingen stjärnkock, men jag kommer att skapa kulinariska underverk åt dig ändå.
 4. Rosor är röda, violer är blå, jag är kanske inte rik, men jag kan bjuda på middag ändå.
 5. Rosor är röda, violer är blå, jag kanske inte är en dansare, men jag kommer att snurra med dig ändå.
 6. Rosor är röda, violer är blå, jag kanske inte är en äventyrare, men jag ska utforska världen med dig ändå.
 7. Rosor är röda, violer är blå, jag kanske inte är en trädgårdsmästare, men jag ska ge dig blomkål ändå.
 8. Rosor är röda, violer är blå, jag är kanske inte en bartender, men jag kommer att blanda en fantastisk drink åt dig – skål!
 9. Rosor är röda, violer är blå, jag är inte en mixolog, men jag kommer att skaka fram en fantastisk cocktail för att vi ska kunna skåla i passion – skål!
 10. Rosor är röda, violer är blå, jag är kanske inte en kaffekonnässör, men jag ska brygga en utsökt espresso för att vi ska kunna skåla i njutning – skål!

Rosor är röda raggningsrepliker

 • Rosor är röda, violer är blå, jag är singel, är du det ock-?
 • Rosor är röda, violer är blå smultron är söta och du är likaså

Rosor är röda, violer är blå rim struktur

Strukturen för ”Roses are red” skämt är enkel. De två första raderna, ”Rosor är röda, violer är blå”, följs vanligtvis av två ytterligare rader som rimmar med varandra, ofta med en överraskande eller rolig vändning.

Till exempel:

”Rosor är röda,
violer är blå,
jag tänkte på dig,
när jag tappade min sko.”

Variationer och Kreativitet

Trots den enkla strukturen finns det oändliga möjligheter för kreativitet när det gäller att skapa ”Rosor är röda” skämt. Dessa skämt kan vara roliga, romantiska, sarkastiska, ironiska, eller bara fullkomligt absurda.

Det finns till och med exempel på när skämtet har anpassats för att passa olika situationer, händelser eller kulturer. En populär trend på sociala medier har varit att använda rubriker från nyheter eller annan populärkultur och anpassa dem till ”Rosor är röda” formatet.

Till exempel:

”Rosor är röda,
violer är blå,
’Högsta vinsten i frågesport’,
kommer du ihåg vilket år det var nu?”

Rosor är röda violer är blå diss

 • ”Rosor är röda, violer är blå, du trodde du var smart, men jag lurade dig nu.”
 • ”Rosor är röda, violer är blå, du trodde du var snabb, men jag sprang ifrån dig ändå.”
 • ”Rosor är röda, violer är blå, du drömde om att vinna, men jag tog hem spelet idag.”

Rosor är röda violer är blå dikt

 • ”Rosor är röda, violer är blå, i månens sken dansar vi två, där stjärnorna tindrar och viskar så lågt, att kärleken vår aldrig blir någonsin slö.”
 • ”Rosor är röda, violer är blå, bland blommor och blad vår kärlekssaga började ta skruv, där löften om evighet, viskades mjukt i naturens eget rum.”
 • ”Rosor är röda, violer är blå, i solens glans, ditt leende som värmer, i vardagens dans, våra hjärtan som ler, tillsammans i livets harmoniska strömmar.”
 • ”Rosor är röda, violer är blå, under stjärnklara nätter, i drömmarnas land, där våra själar möts, i tidlös förstånd, där evigheten väntar på våra hand i hand.”

Dessa exempel visar hur man kan använda ”Rosor är röda, violer är blå” formatet för att skapa både humoristiska ”dissar” och mer poetiska, romantiska dikter. Det är kul att se hur en enkel diktstruktur kan anpassas för så olika uttryck!

Sammanfattning av ”Rosor är röda, violer är blå” skämt

”Rosor är röda, violer är blå” skämt är en rolig och kreativ tradition som fortsätter att skapa skratt över generationer. Oavsett om du letar efter ett sätt att bryta isen, göra någon le eller bara vill skratta, är dessa skämt ett enkelt och effektivt sätt att göra det. Så varför inte prova på att skriva ditt eget ”Rosor är röda” skämt? Med oändliga möjligheter att välja mellan, är det bara din fantasi som sätter gränserna.

Se också våra andra roliga artiklar:

 1. 38 Pick up lines in Swedish (with translations)
 2. 23 Bästa Pick Up Lines För Blyga
 3. 20 bar skämt – Perfekta skämt för Afterworken!

1 svar på ”Rosor är röda, violer är blå skämt”

Lämna en kommentar