De 15 bästa Bellman skämten

Bellman-skämt är en klassisk svensk humortradition som innehåller skämt och historier om den fiktiva figuren Bellman.

Bellman-skämten bjuder på en skattkista av skratt och knasigheter, där varje skämt är en unik pärla av humor.

Jag har tagit mig tiden att sammanställa de 15 bästa Bellman skämten för er. (Observera att några av dem kan vara grova och anstötliga, och kanske inte passar alla åldrar och smaker).

De 15 bästa Bellman skämten

 1. Varför flyttade Bellman till Stockholm? För att det var där alla gatorna korsade varandra.
 2. Vad sa Bellman när han såg en trappa för första gången? ”Åh, någon har ställt en stege på sned.”
 3. Varför kunde inte Bellman sova? Han hade fått reda på att man förlorar en timme när man ställer om till sommartid och var rädd för att bli bestulen.
 4. Hur hittade Bellman hem på natten? Han följde månens skugga.
 5. Varför la Bellman sin hatt på golvet? För att han skulle ha något att rikta in sig på när han skulle sätta sig.
 6. Varför använde Bellman en stege för att klättra upp i sängen? För att han ville komma upp i högre sängläge.
 7. Vad svarade Bellman när någon frågade hur mycket klockan var? ”Jag vet inte, jag har bara en klocka, inte en kalender.”
 8. Varför la Bellman en isglass i skåpet? För att han ville ha något kallt att dricka senare.
 9. Varför tog Bellman med sig en bild på sig själv i plånboken? För att han ville ha ID-handlingar.
 10. Varför drack Bellman vatten genom en tvättlina? För att han trodde att det var en vattenledning.
 11. Hur många Bellman-skämt finns det? Bara ett, resten är sanna historier!
 12. Varför lade Bellman en stege mot sitt öga? För att han ville se längre.
 13. Varför tog Bellman av sig skorna innan han åkte rutschkana? För att han ville gå på glid.
 14. Vad sa Bellman när han förlorade armen i en olycka? ”Det gör ingenting, jag har en annan.”
 15. Varför sprang Bellman runt kyrkan? För att han ville komma närmare Gud.

Kom ihåg att humor är subjektiv och vad som är roligt för en person kanske inte är roligt för en annan. Ovanstående Bellman-skämt är valda för att representera olika typer av humor inom genren, och det finns många fler Bellman-skämt där ute för den som är intresserad.

Vad är ett Bellman skämt?

Ett Bellman-skämt är en typ av svensk humor som kretsar kring en fiktiv karaktär vid namn Bellman, ofta förväxlad med den verkliga historiska figuren Carl Michael Bellman (1740-1795), som var en känd svensk sångare, poet och kompositör. Bellman-skämt är korta anekdoter och historier som framställer Bellman som en naiv, korkad eller påhittig person. Skämten är ofta absurda och spänner över en rad olika ämnen.

Bellman-skämt är en del av den svenska folklivsskildringen och har funnits i svensk kultur i flera hundra år. De är kända för att vara roliga, lättsamma och ibland grova eller anstötliga. De kan liknas vid andra humoristiska traditioner, såsom norska ”Ole och Lena”-skämt, engelska ”Blondin”-skämt eller amerikanska ”Polack”-skämt, där en stereotypisk karaktär befinner sig i olika komiska situationer.

Dela med dig utav dina egna Bellman skämt

Har du någonsin funderat över hur det vore att vara en del av Bellmans humoristiska värld? Nu har du chansen! Vi vill inte bara dela skratt genom de klassiska Bellman-skämten, utan också bjuda in dig att bli en del av denna anrika tradition.

Har du ett eget Bellman-skämt som får dig att skratta högt? Eller kanske en modern twist på en klassisk Bellman-historia? Dela med dig av ditt skämt eller din berättelse! Din kreativitet kan bidra till att hålla denna unika del av svensk humor levande och sprudlande.

Kanske har du en favorit bland de traditionella Bellman-skämten? Berätta för oss vilket det är och varför just det skämtet står dig nära hjärtat. Är det sättet det leker med ord, den överraskande vändningen, eller kanske den finurliga humorn som fångar dig?

Genom att dela med dig av dina egna skämt och tankar, blir du en aktiv deltagare i denna lekfulla och skämtsamma del av vår kultur. Bellman-skämten är mer än bara ord – de är en del av vår gemensamma historia och humor. Ditt bidrag hjälper till att bevara och berika denna tradition.

Så ta penna och papper, eller slå dig ner vid tangentbordet, och låt oss skapa nya skratt tillsammans! Vem vet, kanske ditt skämt blir nästa klassiker som folk kommer att berätta för skrattande vänner och familj i generationer. Bellman lever vidare genom oss alla – låt oss göra honom stolt!


Nu när du läst de bästa Bellman skämten, kanske du skulle vara intresserad av:


Lämna en kommentar